redshift si event horizon
2012-12-10 19:32:49
Efectul Doppler este responsabil de variația intervalului de timp la care auzim sunetele făcute de o sursă care este în deplasare. De exemplu, când stăm lângă o șină de tren și un tren se apropie, sunetele pe care le auzim sunt tot mai dese, iar când trenul trece de noi și se depărtează sunetele sunt tot mai rare. Nu e vorba de cât de tare se aude sunetul, ci de frecvența cu care îl auzim.
Redshift și blueshift sunt efectele similare atunci când e vorba de o sursă de lumină și de o viteză mult mai mare. O stea care se depărtează de noi va avea o tentă roșie, iar una care se apropie una albastră. Roșul și albastrul (violet) sunt la capetele opuse ale spectrului luminii, deci numele efectelor nu este ales la întâmplare.
Event horizon este o graniță în decursul evenimentelor după care acestea devin ireversibile. Exemplele din teorie se referă la lumina care intră într-o gaură neagră, și zic că odată trecută acestă graniță, curgerea timpului este echivalentă cu deplasarea luminii înspre centrul găurii negre. Esta ca atunci când te sui într-un copac ca să sari din el și-ți dai seama la un moment dat că orice ai face din momentul ăla singura cale de a te da jos este să sari. Nu ai sărit încă, știi că la un moment dat vei fi din nou cu picioarele pe pământ, deci sigur o să sari. Sau ca atunci când faci sex și simți că chiar dacă te-ar înjunghia cineva în momentul ăla tot o să ai un zâmbet pe față în (t0 + 3) ... (t0 + 2) ... (t0 + 1 ) ... (t0) !!!
Pe măsură ce trece timp de la o întâmplare vedem lucrurile altfel. Poate pentru că uităm anumite detalii, poate pentru că ștind deznodământul interpretăm altfel anumite cuvinte sau reacții. Când suntem copii și primim o pedeapsă ni se pare o nedreptate, dar poate peste 20 de ani o vedem ca pe o lecție bună.
Este un interval între momentul întâmplării unui eveniment (când nu putem fi obiectivi) și "20 de ani" (când probabil am uitat foarte multe detalii, și oricum nu mai contează atât de mult evenimentul) când suntem destul de departe de el încât să-l vedem oarecum ca pe un întreg, dar să ne amintim și o bună parte din detalii.
Iar în viață cred că acel event horizon nu este un loc sau un timp, ci un șir de evenimente care se petrec de la sursa problemei. Odată făcute anumite acțiuni, trecerea timpului este echivalentă cu apropierea de centrul găurii negre.
Lasa un comentariu
Comentariile trebuie aprobate, deci nu vor apărea imediat pe site. E o soluție de moment împotriva spam-urilor.
Comentariile trebuie aprobate, deci nu vor apărea imediat pe site. E o soluție de moment împotriva spam-urilor.