si mai multa lume, si mai putini oameni
Despre ..pisiciBlogArhiva blogGalerieSeriiComercialblog rss
 
Hoarderi
2011-12-22 21:24:24
Mă uitam peste o serie de clipuri despre viețile unor hoarderi (din America). În primul rând (și nelegat de subiectul articolului) m-a surprins înțelegerea care li se arăta și faptul că hoarding-ul era privit ca o boală. Noi nici măcar nu avem un cuvânt pentru asta (sau îmi scapă mie?). Partea cu adunatul excesiv al lucrurilor inutile este o formă destul de ușor de depistat, dar de fapt adunăm mult mai mult decât lucruri inutile.
Suntem înconjurați, și suntem îndemnați să ne înconjurăm de oameni, de evenimente, de experiențe și informații. Din ce în ce mai multe, dar pe care nu le folosim în nici un scop precis. Sigur, câteodată ne putem ascunde în spatele ideii de cultură generală sau a unei diversități a experiențelor, de a face o activitate de plăcere sau din pasiune, dar adevărul, cel puțin așa cum îl văd eu, e altul.
Unele experiențe spontane sunt mult mai frumoase decât cele pe care ni le planificăm, nu contest asta, dar nu despre asta e vorba în acest articol, ci despre lucrurile pe care le adunăm treptat și neplanificat fără să ne dăm seama. Și care ajung să mănânce din noi.
Gândiți-vă câte dintre lucrurile pe care le facem, locurile în care ajungem (fizic sau nu) sunt pentru că am făcut ceva activ pentru a ajunge acolo și câte sunt din cauza unei oferte, promoții, gratuități sau a unei întâmplări pe care nu am putut-o refuza pentru că era prea bună pentru a nu fi luată. Dar dacă nu am fi dat peste ea, nu am fi căutat-o. Sigur, pe asta se bazează societatea de consum, pe a consuma lucruri de care nu avem nevoie cu resurse pe care nu le avem.
E o diferență între a avea nevoie de ceva și a căuta o metodă de a-l obține mai ușor sau ieftin și a da întâmplător peste ceva ieftin și a-l lua cu noi pentru că, în situația în care l-am fi vrut cu adevărat, ar fi o prostie să-l lăsăm acolo.
Am făcut multe referințe la obiecte, pentru că n-am reușit să scriu mai abstract, dar problema la care mă refer e mai largă. Gândiți-vă câte fișiere aveți de organizat pe calculator, câte site-uri sau știri urmăriți zilnic, câte activități faceți săptămânal din obligația auto-impusă de a le face dar cărora nu le-ați simți lipsa. Și câte dintre activitățile (zis în sens general) pe care le faceți nu vă aduc nervi atunci când nu vă ies sau când sunteți în întârziere, chiar dacă inițial scopul lor era de a vă aduce momente pozitive.
E o problemă pe care o văd la oameni apropiați și la oameni pe care-i văd o singură dată și pe care e foarte posibil să o am și eu. Din când în când mă gândesc la ce lucruri (zis iar în sens abstract) am în viața mea și care dintre ele sunt acolo pentru că am vrut eu să fie acolo și care au ajuns întâmplător și au uitat să plece.
Din experiență pot să vă zic că nu o să fie ușor să faceți curățenie, pentru că foarte multe din lucruri nu țin doar de persoana noastră iar cei din jur o să înțeleagă mai greu, dar e a naibii de important și de satisfăcător.
.01
Adrian
2011-12-22 22:21:26
Pentru a renunta la diverse prostioare( care sunt cele mai multe ), trebuie sa ai puterea de a renunta la ideea " Lasa ca poate o sa avem candva nevoie ".. Capcana individului este chiar vanzarea, pleci de la ideea sa vinzi un lucru si fara sa iti dai seama iti vinzi timpul si chiar pe tine.. Cum iti spune-am o data .. daca stai in fata calculatorului 3 ore / zi x 30 zile = 90 ore x 12 = 1080 x 10 ani = 10800 ore x 2 = aproximativ 20000 ore.. nu pare mult poate doar daca imparti cele 20000 de ore la zile si vezi ca tu in 20 de ani ai stat doar in fata calculatorului 833 zile full 24 din 24 fara sa faci altceva... Daca acest calcul il extrapolezi la cipsuri si prostioare cumparate, stranse si culese de la ofertele pe care nu le poti refuza sau care iti rasar in cale ca o sorcova... TE VEI INSPAIMANTA cati bani chelytuiesti aiurea, si de fapt cu banii aia ai fi putut sa beneficiezi de x lucruri importante...
Lasa un comentariu
Comentariile trebuie aprobate, deci nu vor apărea imediat pe site. E o soluție de moment împotriva spam-urilor.



©Sorin Buturugeanu - 2006-2024. Toate drepturile rezervate. Reproducerea integrala sau partiala a materialului de pe acest site fara acordul autorului este ilegala.