si mai multa lume, si mai putini oameni
Despre ..pisiciBlogArhiva blogGalerieSeriiComercialblog rss
 
2013-07-28 11:38:06
Singularitatea se referă la apariția unei inteligențe mai mari decât cea omenească. Din acel moment nu putem prezice ce sa va întâmpla, pentru că deciziile vor fi făcute de o inteligență pe care nu o avem. Cred că mai intervine și liberul arbitru pe undeva, dar să nu intrăm prea mult în detalii. Anthony Berglas este un tip care a scris o lucrare foarte interesantă pe numele ei Artificial Intelligence will Kill our Grandchildren. El spune că nu avem niciun motiv să credem că o inteligență artificială ar avea vreun motiv să ne considere folositori. Nick Bostrom, un alt tip care zice niște lucruri interesante despre subiectul ăsta are un exemplu cu o inteligență artificială creată pentru a produce agrafe. Scopul ei final ar fi să folosească toată materia de pe Pământ ca să facă o agrafă uriașă. E un exemplu simplist, tras de păr, dar care are o logică destul de coerentă.
Skynet, anyone? Probabil că nu fusese programat să distruga oameni (chiar nu mai țin minte), dar la asta s-a ajuns. Decizia e destul de simplă: dacă pentru a rezolva o problemă, acea mașină are nevoie de tot carbonul de pe Pământ, îl va obține, și oamenii au câteva kilograme bune de carbon.
Pe de altă parte, Darwin avea o teorie cum că, în zonele din Londra unde erau mai multe pisici existau mai multe flori. Pisicile vânau șoarecii, șoareci care ar fi distrus altfel cuiburile bondarilor (nu, bondarii nu sunt soții albinelor). Mai mulți bondari înseamna o polenizare mai bună a florilor. Teoria nu a fost verificată.
Mergând înspre budism, dar pe o latură mai pragmatică, e greu să găsim un ființă pe lumea asta cu care să nu fi împărtăsit la un moment dat niște atomi. Știți cum se verifică (una dintre metode) vârsta unei sticle de vin? Cu ajutorul izotopului de Cesiu-137. Cesiul-137 este un izotop, dar spre deosebire de majoritatea celorlați izotopi nu este derivat din starea ne-radioactivă a atomului de Cesiu, ci din fisiunea nucleară a altor elemente. Acestă fisiune s-a întâmplat pentru prima dată în 1942 odată cu construcția primului reactor nuclear. În 1945 a fost detonată prima bombă atomică, lucru care a acoprit tot ce există cu câte puțin Cesiu-137. Deci dacă acel vin este radioactiv înseamnă că a fost îmbuteliat după 1945.
Și pentru că am zis mai sus de fisiune, o să zic și despre fuziune. Fisiunea este ruperea a unui atom, și este ce se întâmplă în centralele nucleare. Este un proces care poate fi (și este) realizat, pentru că unii atomi nu sunt foarte stabili de la mama lor natură, deci când sunt bombardați cu neutroni se despart în alți atomi + energie. Fuziunea este contopirea a doi atomi, și este ce se întâmplă în interiorul stelelor. Motivul pentru care fuziunea este imposibilă pe Pământ (deocamdată) este că atomii se resping. Condițiile de temperatură și presiune din interiorul stelelor sunt mult mai puternice decât respingerea atomilor.
Am scris despre multe subiecte, și totuși au o linie comună. Totul este legat și de fapt nu știm nimic. :)
Lasa un comentariu
Comentariile trebuie aprobate, deci nu vor apărea imediat pe site. E o soluție de moment împotriva spam-urilor.



Cauta
//
Newsletter
Top 10 - posturi
05...
Arhiva blog
Link-uri utile:
Idei de cadouri
©Sorin Buturugeanu - 2006-2024. Toate drepturile rezervate. Reproducerea integrala sau partiala a materialului de pe acest site fara acordul autorului este ilegala.